Search

Zo begin je met hersenwerk voor paarden

Spel-Emmer_klein-min (1)

Inhoudsopgave

In Positief Paard Community staan blogs van mensen die actief bezig zijn met paardenwelzijn! De blogs gaan over o.a. het trainen met positieve bekrachtiging, natuurlijke huisvesting, enrichment en het voerbeleid van je paard. In deze blog legt Keurmerk begeleider Patricia Groenewegen van Paardenmeisje 2.0 uit hoe hersenwerk bij paarden werkt!

Hersenwerk voor Paarden, had jij er al eens van gehoord? Als je denkt aan Hersenwerk voor paarden, denken veel mensen aan een spelletje. Maar het is zoveel meer dan dat. Mentale uitdaging, een betere band tussen paard en eigenaar, het zelfvertrouwen van paarden vergroten; Hersenwerk draagt er allemaal aan bij.

Als Keurmerk begeleider Hersenwerk voor Paarden en neem ik, Patricia Groenewegen van Paardenmeisje 2.0, je graag mee in deze relatief nieuwe discipline binnen de paardenwereld!

Hersenwerk, zoveel meer dan een spelletje

Het zoeken naar voer is iets wat paarden van nature het grootste gedeelte van de dag doen. In die natuurlijke behoefte kunnen we paarden tegemoetkomen door het aanbieden van Hersenwerk. Niet alleen het voer uit een bak of gras van een volle wei grazen, maar alle zintuigen en motoriek gebruiken om bij het voer te komen.

Bij Hersenwerk laat je het paard zoeken naar iets lekkers in of op verschillende materialen, onder jouw begeleiding. Die begeleiding is bij Hersenwerk essentieel. Je leert te kijken naar de signalen van jouw paard, wanneer hij hulp nodig heeft en wanneer je hem juist met rust moet laten. Deze dynamiek tussen paard en eigenaar, zorgt voor de groei van verbinding en vertrouwen. Tijdens een sessie laat elk paard zijn karakter, vaardigheden en lijf zien en vertelt daarmee veel over zichzelf. Het is aan jou om hierop in te spelen.

Waarom doen we Hersenwerk?

‘Elk paard verdient Hersenwerk’ is de slogan en dat gaat ook echt voor elk paard op. Van jong tot oud, geblesseerd of topfit en van recreatie tot sport. Het is voor elk paard en eigenaar leuk om zo samen bezig te zijn. Toch zijn er situaties waar het extra nuttig is om het in te zetten. Het stimuleert jonge of nerveuze paarden om te wennen aan gekke voorwerpen en geluiden en helpt het paarden met blessures om hun energie kwijt te kunnen zonder fysieke inspanning.

Hersenwerk activeert het paard; zintuigen worden gestimuleerd door het zoeken en de beleving van de verschillende materialen. Die inspanning vol concentratie en uitdaging resulteert in ontspanning, fysiek en mentaal. Je leert tijdens Hersenwerk de vermoeidheidssignalen van je paard kennen en dient hem daarna ook zijn rust te geven.

Paarden met probleem gevend gedrag kunnen eveneens baat hebben bij Hersenwerk. Zo krijgen onzekere paarden meer zelfvertrouwen door op deze manier het zelf onderzoekend vermogen te ontwikkelen, maar ook kan de mentale uitdaging zorgen voor minder stalondeugden.

Hoe zoekt je paard?

Tijdens Hersenwerk gebruikt het paard al zijn zintuigen. Zicht, reuk, tast, smaak en gehoor. De best ontwikkelde zintuigen van een paard zijn zicht en tast. Het is daarom belangrijk dat ze het aangeboden materiaal goed hebben kunnen bekijken. Vervolgens zullen ze door te ruiken en veel te voelen met hun lippen op zoek gaan naar het lekkers.

Ook hoeven worden regelmatig gebruikt. Het is daarbij essentieel om na te gaan of het functioneel hoefgebruik of frustratie betreft. Zie je dat de werkwijze van jouw paard gedurende het spel verandert naar werken met de hoeven of bijvoorbeeld het in het rond slingeren van het spel? Dan betreft het frustratie, wat meestal betekent dat die stap van het spel te moeilijk is. Ga in dat geval een stapje terug of help het paard. Blijft het paard meer van dit gedrag vertonen? Dan betreft het vermoeidheid en rond je het spel op een positieve manier af. Heel belangrijk; in Hersenwerk corrigeren we paarden niet. Ook niet in bovenstaande gevallen. Het paard probeert namelijk iets duidelijk te maken en het is aan jou om dit te signaleren en ernaar te handelen.

Wil je meer weten over hoe je Hersenwerk aanbiedt aan jouw paard of wil je een aantal spel ideeën opdoen? Download hierboven dan het E-Book van Paardenmeisje 2.0 of schrijf je in voor haar online cursus!

Patricia Groenewegen

Patricia Groenewegen is keurmerk begeleider voor hersenwerk bij paarden en deelt enthousiast informatie, kennis en inspiratie om met je paard te hersenwerken!

All Posts

Je kan Patricia hier volgen op Instagram: 

Geïnspireerd door deze blog? Dan zou ik het super tof vinden als je hem wilt delen met vrienden!

Interessant leesvoer:

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: