Search

Wat is Cooperative Care?

Header Blog: Wat is Cooperative Care? Trainen met Coorperative Care; zo worden medische handelingen, je paard wassen of een bezoekje van de hoefsmid iets waar je paard naar uitkijkt. Gastblog op Positief Paard Community samen met Tamira van Zorg Zonder Dwang

Inhoudsopgave

In Positief Paard Community staan blogs van mensen die actief bezig zijn met paardenwelzijn! De blogs gaan over o.a. het trainen met positieve bekrachtiging, natuurlijke huisvesting, enrichment en het voerbeleid van je paard. In deze blog bespreek ik samen met Tamira op den Kelder het onderwerp: Cooperative Care. 

Afgelopen maand is Tamira officieel gestart met haar eigen bedrijf Zorg Zonder Dwang en ze zat binnen een paar dagen vol. Maar wat is zorg zonder dwang en waarom zou jij er ook mee aan de slag moeten gaan?  

Wat is Cooperative Care?

Stel je voor: je paard staat geduldig stil bij de hoefsmid en geeft vrijwillig al zijn voetjes. Wanneer je hem wilt wassen komt hij zelf aanlopen en parkeert zich in voor de waterslang. En wanneer je aankomt met de vliegenspray draait hij een rondje zodat alles gesprayd kan worden. Klinkt ideaal? Dat is precies het doel van Cooperative Care! 

Maar wat is Cooperative Care of Coöperatieve Zorg (in het Nederlands) nu eigenlijk? In het woordenboek vinden we de volgende betekenis voor corporatie:

Coöperatie
zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: co·ö·pe·r
a·tie (devmeervoud: coöperaties
Betekenis: Samenwerking. Vereniging gericht op samenwerking.

Cooperative Care is dus heel simpel gezegd: samenwerkende zorg. En daar komt ook de bedrijfsnaam van Tamira vandaag: zorg zonder dwang. Zorg waarbij je dier de behandeling niet alleen ondergaat, maar daadwerkelijk meewerkt! 

Samenwerkende zorg?

Wanneer je paard zorg nodig heeft, is het fijn dat je die zorg ook kan verlenen. Of het nu gaat om het vaccineren van je paard, hem leren voetje te geven of wellicht het behandelen van een hoefzweer. Cooperative Care gaat verder dan het enkel behandelen van je dier.

Een fysieke handeling heeft natuurlijk ook een mentaal aspect. Dit staat onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je paard veel stress heeft kan het lastiger worden om de zorg te verlenen. Tegelijkertijd, wanneer je de zorg alleen onder dwang kan geven, kan ook dit weer meer stress opleveren. Zo kom je makkelijk in een negatieve vicieuze cirkel terecht.

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid, voor mij zo belangrijk dat ik het zelfs in mijn logo heb verwerkt, is ontzettend belangrijk wanneer je besluit te trainen voor cooperative care. Wanneer je traint met keuzevrijheid moet je paard een keuze kunnen maken zonder (vervelende) consequentie. Zo kan je paard zelf kiezen de training te pauzeren of zelfs stoppen. 

Om verder te komen dan de zorg ‘ondergaan’ moet je paard de zorg emotioneel aan kunnen en ook kunnen stoppen. Wanneer je zelf naar een arts gaat vind je het ook fijn als je tijdens een spannende behandeling even kan ademhalen, voor je paard is dit niet anders. 

Daarnaast geeft het trainen met keuzevrijheid vitale informatie aan de trainer. Loopt je paard weg? Misschien gaat je training dan te snel of je paard vindt de handeling nog te spannend. Hiermee kan jij je training aanpassen! 

Controle

Wanneer een buitenlandse arts die je niet verstaat opeens aan je lichaam begint te trekken en daarna je een onbekende spuit geeft, voel je je waarschijnlijk gestrest of in paniek. Wat gebeurd er?! 

Een paard kunnen we helaas niet uitleggen waarom hij soms gevaccineerd moet worden of waarom het veilen van zijn hoeven zo belangrijk is. Maar we kunnen ze wel goed voorbereiden op de handeling en ze controle geven. Want wanneer je de handeling kan stoppen, is het toch een stuk minder eng! 

Voorbeelden van Cooperative Care

Goed, Cooperative Care is dus een mooie manier om samenwerkende zorg te verlenen. Maar ik kan me voorstellen dat het lastig is voor te stellen als je het nog nooit hebt gezien. Hierbij een paar voorbeelden waarbij je heel mooi ziet hoe Cooperative Care wordt verleend aan honden en paarden.

Ik zet Cooperative Care vooral in bij de behandelingen van medische situaties. Tamira is gespecialiseerd in zorg zonder dwang en zet het vaak ook preventief in. Bijvoorbeeld door honden aan te leren hun gebit te checken of hun nageltjes te knippen. Voorkomen is beter dan genezen!  

Hoefzweer behandelen

Dex heeft in zijn laatste levensjaar helaas meerdere hoefzweren gehad. Een hoefzweer is een erg pijnlijke ontsteking in de hoef die wordt behandeld door te weken in soda. In dex zijn geval droeg hij een paar dagen een medische hoefschoen met verband die we elke dag verschoonde en nat maakte met soda water. Een pijnlijke behandeling.

In het filmpje hieronder zie je hoe die behandelingen gingen bij Dex. Ondanks de pijn, konden we goed samenwerken tijdens het verlenen van de zorg. 

Oogontsteking behandelen

In het filmpje hieronder zie je hoe ik bezig om Dex zijn ontstoken oogje te behandelen. De behandeling voelt voor hem duidelijk niet fijn, maar hij blijft zijn hoofd vrijwillig terug naar het sponsje bewegen zodat ik hem kan behandelen: 

Ogen en tanden bekijken

In het filmpje is te zien hoe Tamira de ogen van haar hond Dyfra aanraakt en de tandjes bekijkt. Hierbij maakt ze gebruik van een startbutton: de kin op de knieën. Zodra Dyfra dit doet mag zij de ogen en tanden bekijken of aanraken.

Hoe nu verder?

Staat jouw paard nu vast in cross ties als je hem probeert te wassen? Dan snap ik dat Cooperative Care onmogelijk lijkt.  Maar geloof mij, ook voor jouw paard is het mogelijk om mee te werken aan behandelingen.

Cooperative Care is zo’n interessant onderwerp dat Tamira en ik besloten hebben om er een serie aan blogs voor te schrijven! Wil jij leren hoe je begint met Cooperative Care? En aan de slag met o.a. het trainen van hoefverzorging, wassen, vliegenspray en halsteren? Hou Positief Paard in de gaten want binnenkort publiceren we meer!

Tamira op den Kelder

Tamira heeft zich gespecialiseerd in Cooperative Care voor honden. Met haar bedrijf Zorg Zonder Dwang helpt ze hondeneigenaren bij het verlenen van (preventieve) zorg aan hun viervoeter.

All Posts

Je kan Tamira hier volgen op Instagram: 

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: