Zoek

Zo kies je de juiste voerbeloning

Header blog: Zo kies je de juiste voerbeloning, clickertraining, voerzakje, gras

Inhoudsopgave

Zodra je traint met een voerbeloning, merk je hoe motiverend dat voor je paard is. Paarden worden enthousiast, doen hun ‘werk’ met meer plezier en ze staan je bij het hek op te wachten.

Dat enthousiasme, uit zich niet altijd in wenselijk gedrag. Het kan zijn dat jouw paard zo gek is op je voerbeloning, dat hij als een soort van over-enthousiaste puppy rond je blijft dartelen. En springen. En vooral alles wat hij heeft geleerd laat zien. Of je paard toont weinig interesse; hij neemt het brokje (te) rustig aan, het leerproces duurt lang en het ze lopen regelmatig even weg. Het voelt vaak alsof je stilstaat, niet verder komt en je je paard moet ‘smeken’ (of lokken) om zijn aandacht.

Beide verschijnselen kunnen meerdere redenen hebben, zoals de opzet v/d training, medische oorzaken of bijvoorbeeld honger (waardoor de beloning NOG belangrijker is). Ook de voerbeloning die je gebruikt kan van groot effect zijn; daarover gaat deze blog!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkTrainen met de ‘juiste’ beloningswaarde

De beloningswaarde heeft te maken met hoe leuk/lekker/fijn je paard de beloning vindt. Zo is een beloning met een lage beloningswaarde minder motiverend (en boeiend/speciaal/lekker) dan een beloning met een hoge(re) beloningswaarde.

Over het algemeen train ik Dex en Daantje met hun vitamine brok, een hooi- of luzernebrok. Maar dit wisselt per type training. Het trainen met de juiste beloningswaarde – verschillend per oefening – kan echt winst opleveren!

1. Trainen met een lage(re) beloningswaarde:

Gedrag: is jouw paard net cookie-monster tijdens het clickeren? Is hij heel erg gericht op het voer? Kijk dan of je kan trainen met iets minder bijzonders

Probeer eens: Geknipt hooi of luzerne

2. Trainen met een hoge(re) beloningswaarde:

Gedrag: Is je paard niet zo geïnteresseerd in jouw training? Neemt hij de beloning maar mondjes maat aan? Loopt hij regelmatig weg? Probeer eens een lekkerdere voerbeloning

Probeer eens: Wortel, appel, gras, paardensnoepjes (vaak vol met suikers..) of andere groente en fruit

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkWissel je voerbeloning per trainingsdoel

Hoewel een vitamine- of hooibrokje voldoende voor mijn paarden zijn om de basis oefening mee te doen, wissel ik regelmatig. Zo zorg ik ervoor dat ik wat meer energie in de training krijg of juist wat meer rust.

Bijvoorbeeld:

Daan heeft moeite met stilstaan. Hij springt het liefste rond en laat dan constant zijn favoriete oefeningen zien. Schattig, maar niet handig. Door te trainen met een lagere beloningswaarde, help ik Daantje om meer ontspanning te vinden. De beloning is simpelweg niet bijzonder genoeg om zo zo’n best voor te doen. Ideaal voor wat meer rust.

Dex heeft wat extra motivatie nodig voor bij actievere oefeningen. Misschien lijkt hij wel een beetje op mij, want ik heb ook nogal wat motivatie nodig om naar de sportschool te gaan :-). Door in dit geval met een hogere beloningswaarde te trainen (vaak worteltjes), is Dex enthousiaster.

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkEn ook dit:

Het trainen met de juiste voerbeloning kan je training aanzienlijk verbeteren. Maar het is geen oplossing van al je trainingsuitdagingen. Er zijn vele mogelijkheden waarom je paard het gedrag vertoont dat hij vertoont, iets dat ik ook schreef in deze blog over bedelen. Probeer het gedrag van je paard te zien als informatie en neem het niet te persoonlijk. Hij laat zien hoe hij zich voelt, en dat is precies wat we zoeken in vriendschap!

Icon: positief paard - trainen met keuzevrijheid, positieve bekrachtiging, clickertraining, positive reinforcement, grondwerkInteressant leesvoer:

Liefs,

Ps. Vind je deze blog leuk of informatief? Help mij als beginnende blogger door een leuke reactie achter te laten of mijn blogpost te delen. Ga ik verder met het schrijven van nieuwe blogs!

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: