Search

Clickertraining inspiratie: de basis

Header blog: Bedelgedrag, zo los je het op. Welsh Daan laat de oefening SSFF zien met het poetsen. Zo blijft hij geduldig stil staan terwijl we hem kunnen verzorgen.

Inhoudsopgave

Aanstaande vrijdag komt – onder voorbehoud van de sneeuw – mijn nieuwe paard! Ik kijk er ontzettend naar uit en kan niet wachten om weer aan de slag te kunnen gaan en te trainen. Maar een nieuw paard betekent ook opnieuw de basis in duiken! En dat is precies waar deze blog over gaat, wat clickertraining inspiratie voor beginnende trainers en/of nieuwe clickerpaarden. 

Train de basis: Clickertraining inspiratie

Click & Treat

Het ‘laden’ van de clicker, waarbij het paard leert dat de clicker iets positiefs betekent, staat aan het begin. Dit is een snelle en korte fase die erg belangrijk is voor je paard. Deze stap bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Click & treat’en: 
    Dit is de eerste keer dat je paard kennis maakt met de clicker. Ik gebruik een tongklik maar je kan natuurlijk ook een normale clicker en/of woord gebruiken. Tijdens deze fase maak ik het click geluid waarna ik direct voer. Het paard hoeft nog niet na te denken over gedragingen, maar ontvangt in een sneller tempo achter elkaar beloningen wanneer ik click. 

  2. Positieve consequenties:
    Wanneer je paard begint te begrijpen dat de clicker een aankondiger is van iets positiefs (zoals lekkere voerbeloningen) begin ik met het trainen van makkelijke gedragingen. Bijvoorbeeld het aanraken van iets (target training) of belonen voor netjes stilstaan. Het gaat hier nog niet zozeer om het gedrag zelf, maar ik wil het paard kennis laten maken met de positieve consequenties van zijn gedrag! Voor veel paarden is dit de eerste keer dat ze met hun gedrag de training bepalen. Normaal moeten ze vooral ‘luisteren’ maar nu worden ze actief uitgedaagd om mee te denken. 

Standing Still Face Forward (SSFF)

Heeft je paard door dat de clicker iets leuks aankondigt en dat zijn gedrag invloed heeft op de training? Dan ben je klaar voor het volgende onderdeel! De komende onderdelen zijn niet zo zeer in volgorde, maar vind ik wel belangrijk voor een fijne basis! 

Standig Still Face Forward (SSFF) is een bekende oefening bij clickertrainers. Het doel is om je paard een houding aan te leren waarbij hij met 4 benen op de grond staat met zijn hoofd (ontspannen) vooruit. Daarnaast is dit ook een ideale ‘default’ houding: een houding die je je paard leert opzoeken wanneer je niks vraagt.

Dex en Daan laten zien hoe handig en breed inzetbaar deze oefening is: 

Borstelen, water & hoefjes geven

Wanneer stilstaan (SSFF) steeds beter gaat, dan kan het worden gekoppeld aan andere oefeningen. Stilstaan tijdens het borstelen, stilstaan tijdens het hoevenkrabben en stilstaan tijdens het opzadelen bijvoorbeeld. Maar soms is het meer dan stilstaan dat geoefend moet worden! 

Toen ik net trainde met Dex vond hij het moeilijk om voetjes te geven (en stond de hoefsmid erop dat we hem verdoofd zouden behandelen!). Daantje was doodsbang voor water. In dit onderdeel train ik eigenlijk alle basisbehandelingen die te maken hebben met het verzorgen van je paard! 

Targettraining

Goed, je paard kan ondertussen waarschijnlijk heel fijn stilstaan. Maar je wil natuurlijk ook nog ergens met je paard heen!  Targettraining is daarvoor een goede oplossing! Het is een manier om je paard in beweging te krijgen, zonder dat je daarbij druk nodig hebt. Het motiveert een paard naar een object en/of locatie toe.

Het object/locatie kan alles zijn: je hand, een pionnetje, een targetstick of zelfs een mat. Het gaat erom dat je je paard leert het object aan te raken. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je paard in beweging komt. En je kan targettraining ook voor allerlei verschillende lichaamsdelen gebruiken. Bijvoorbeeld je paard zijn neus, schouder of heup! 

Dex en Daan laten 3 verschillende manieren van targettraining zien: 

Je paard opzadelen & halsteren

Dit onderdeel is net zo breed als het ‘borstelen, water & hoefjes geven’. Het gaat erom dat je paard totaal ok is met bijvoorbeeld dekens, zadels en je halster. Voor sommige paarden is dit erg vanzelfsprekend, maar andere rennen weg zodra ze het zadel zien.

Een belangrijke notitie hierbij is dat ik niet wil dat het paard het opzadelen (of halsteren) ‘ondergaat’ maar er echt ok mee is. Het liefst werk ik hiervoor met een ‘startsignaal’ waarbij het paard aangeeft graag mee te willen trainen. 

Maar het kan ook gebruikt worden bij problemen. Dex was altijd erg kopschuw. En hoewel ik hem steeds beter zijn halster kon omdoen, was dit voor vreemde vaak een drama. Door hem te leren zelf zijn hoofd in het halster te steken – en hem hierbij dus de situatie zelf in handen te nemen – ging dit heel veel beter. Zo had Dex minder stress en was het voor de mensen om hem heen prettiger om met hem te werken! Zien hoe? Ik heb hiervan een filmpje gemaakt op instagram: *klik hier* 

Wandelen & lopen

En dan zijn we alweer bij het laatste onderdeel! Met targettraining hebben we het paard in beweging gezet, maar dat is iets anders dan samen ontspannen kunnen lopen. Ik merk dat veel (beginnende) clickercombinaties moeite hebben met het ontspannen samen wandelen. 

Best logisch, want voor je paard loopt zijn wandelende voervoorraad weg zonder uitleg. En dat is natuurlijk stom! Want waarom loop je weg?! Het was leuk! En vooral.. waar gaan die lekkere beloningen naar toe?! 

Er zijn verschillende methodes om het ontspannen lopen mee te trainen.  Een paar tips: 

  • Voer in overvloed tijdens het wandelen
  • Gebruik tussendoor een snuffelmat wanneer je merkt dat je paard teveel spanning vertoont. Snuffelen helpt hier namelijk bij! 
  • Hou de afstanden kort (en voorkom frustratie) 
  • Werk met pionnen (targettraining) om je paard een ‘doel’ te geven

Geeft deze blog je clickertraining inspiratie? Dan zou ik het super tof vinden als je hem wilt delen met vrienden! 

Liefs,
Handtekening Sammy op de blog Positief Paard, trainen met keuzevrijheid, clickertraining, positieve bekrachtiging, grondwerk, paard, paardenblog

Interessant leesvoer:

Alles over deze blog:

Inhoudsopgave

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Net binnen & uitgepakt:

Blogs

Alles over clickertraining, de leertheorie en de emoties van je paard!

Agenda

In deze agenda vindt je alle +R evenementen in Nederland en België

Webshop

De place-to-be voor alle clicker producten. Nu online!

Community

Lezen en zien hoe andere mensen hun paarden trainen? Kijk rond in de +R community!

Blog categorieën:

Meer over de auteur:

Nu in de webshop: